Pages Navigation Menu
youtube dailymotion vk twitter instagram

despine

Pesma života: Hvala ti što nisi odustala, Hulija! Zbogom i nedostajaćeš nam!

Pesma života: Hvala ti što nisi odustala, Hulija! Zbogom i nedostajaćeš nam!

Večeras se emituje poslednja epizoda serije “Pesma života”, koja je počela pre oko godinu i po dana, 9. februara 2016. godine.

U ovoj seriji Most Produkcije, po scenariju Mahinur Ergun, bilo je svega: ljubavi, intrige, izdaje, dečijih vragolanija i pravog prijateljstva, sve to zamotano humorom i ukrašeno porodičnom atmosferom.

Ukoliko niste pogledali ovu seriju, stavite je odmah na listu za gledanje. Ili još bolje, krenite odmah. Verujem da se nećete pokajati.

Osim kvalitetnog scenarija i neuobičajene priče, te potpuno čudne i nesvakidašnje glavne junakinje, ova serija može se pohvaliti i dobrom režijom, kostimografom, scenografijom, muzikom i svime onim što krasi dobru seriju na polju turske produkcije.

Naravno, serija je imala i svojih nedostaka. Mada, ja bih te nedostatke više pripisala trenutnom načinu snimanja u Turskoj. U vreme kada je obaveza da epizode traju po dva sata i kada se snima ne zarad same serije i priče, nego zbog zarade i reklama, normalan je pad na kvalitetu. Pa se tako u poslednje vreme pojavio veliki broj serija u kojima nekreativni scenaristi gledaocima ne mogu da ponude skoro ništa, osim tapkanja u mestu ili vrtenja u krug. Međutim, to nije slučaj sa ovom serijom koja je imala svoj uvod, zaplet i rasplet. Ali ono što svakako stoji, poslednjih 15 epizoda ove serije postojale su samo da bi serija nastavila do kraja sezone, što je i rezultovalo padom rejtinga.
Međutim, bez obzira na to, u tim epipzodama smo mogli da uživamo u HulKer scenama i komediji porodice Dževher kao i ostatka ekipe. Usuđujem se čak da kažem da je serija i u tim epizodama zanimljivija od nekih serija generalno.

Za mene ova serija ulazi u listu pet najboljih iz turske produkcije koje sam imala prilike da gledam.
Evo po kome ću ja i zašto pamtiti ovu seriju:

HULIJA – Kraljica intriga mekog srca

Luckasta Hulija voli lakši način da dođe do cilja. Iako je imala teško detinjstvo, bolesnu majku i alkoholičara za oca, uspela je da se izbori za svoje parče sreće. Dobro, možda ne baš uvek fer borbom, ali definitivno borbom. Život ju je naučio da ako nešto želi, mora to da uzme silom. Jer joj samo neće doći. U Kerima je bila zaljbuljena od detinjstva, ali je mogla samo da sanja o njihovom braku. Kada se učinilo da postoji mogućnost da taj san postane java, ona se nije dvoumila da ga oberučke zgrabi, iako je to značilo da mora da ocrni svoju sestru. Postala je Kerimova žena, ali nije zadobila njegovu ljubav i pažnju. To je ogorčenu Huliju navelo na očajne korake zbog koje smo, priznaćete, svi u jednom trenutku pomislili da je preterala. Kerimu koji je bio okreli samotnjak i sebičnjak, uvalila je dete u naručje, bez trunke griže savesti. I što je najgore, ne njihovo zajedničko dete, već njegovo dete iz prethodne veze za koje je on verovao da ga se rešio abortusom. Kerim još nije bio oporavljen od tog udarca, a već je usledio drugi, oduzela mu je posao za koji se oduvek borio i naterala da se vrati u kuću svog oca. Naravno, Kerim nije imao pojma da je sve
to njeno maslo. I pre nego što je shvatio, zaljubio se u ovu “vešticu” koja ga je zauvek promenila. Pomislićete, kakva je to ljubav?

Hulija je, međutim, i te kako platila cenu svojih intriga, premda je većinu svoji greška i sama ispravila. Sve što je zakuvala, čekalo ju je spremno već na kraju prve sezone. A onda se kao kula od karata srušilo sve što  je stvorila i saznale sve njene laži. Ali taj borbeni Hulijin duh bio je samo odbrambeni mehanizam iza koga se krila brižljiva majka i žena, sa ranama dubljim od onih koje možemo da zamislimo. Kerim je to, na sreću, prepoznao. I njihova ljubavna priča završila je bolje nego što smo očekivali. Iz svih nevolja i prepreka (stvorenih od strane Hulije ili života) izrodila se prava ljubav, krunisana Dugmencetom. A njene “bič intriga” koji se na početku okomio na Kerima, od samoljubivog samca stvorio je brižjivog oca i sina. Da, ne pominjem da mali Hugo, ne bi ni postojao bez nje. Zbogom Hulija! Hvala ti što nisi odustala, nedostajaćeš nam! I hvala ti što si nas naučila da je (ne)fer borba uvek put do uspeha.

  

  

  

 

BAJRAM – Pomalo čudna očinska figura

Hulija bi mogla biti prava Bajramova ćerka, u nekom drugom životu. Jer ako postoji neko ko joj može parirati u intrigama i koji je možda čak i iznad nje, onda je to Bajram. Ali jedno je sigurno, Bajram je i pun razumevanja za sve iz kuće, prava očinska figura. I to ne samo Kerimu, Husejinu i Bade nego i Zejnep, Huliji, pa čak i Ardi i Džejlan. Ono što Bajrama plaši više od bilo koje spoljne opasnosti i intrige, to je strogi pogled Suhejile. Ili ga možda samo plaši njeno padanje u nesvest. Međutim, ono što je činilo suprotnost tom njegovom očinskom stavu i ono što meni ostavlja knedlu u grlu tokom gledanja, jesu brojne prevare. U jedan mah se čini da je Bajram pomalo papučar, u drugom saznajemo da je imao čak dve tajne veze u toku braka, za koje Suhejla nije znala. Ali ono što je sasvim sigurno, Bajramu opraštam zbog nebrojanih puta u kojima me je nasmejao. I veliki aplauz genijalnom Ahmetu Mumtazu Tajlanu koji je izneo njegov lik na zaista specifičan i neponovljiv način! Zbogom i tebi, oče Bajrame!

  

 

“Relax ol” – MAHIR

Još jedan upečatljivi lik po kome ću pamtiti ovu seriju je svakako Hulijin nezamenljivi ortak, Nemac Majer, koji toliko voli Turke da sebe predstavlja kao Mahira. Razlog tome leži u njegovom nesrećnom detinjstvu i Turskoj porodici koja ga je prisvojila. Nakon godina lutanja po Berlinu, našao je svoju srodnu dušu onog trenutka kada mu je otkačena Hulija predložila da motri na Filiz. Iako je sam početak njihovog prijateljstva više bio iz ineresa, oni su kasnije postali nerazdvojni partneri u zločinu. Dva dobra druga koji su nas još jednom podsetili šta pravo drugarstvo znači. Ali Mahir je dobio svoju porodicu ne samo u Huliji, već i u svim ljudima iz njene okoline. Nema problema što ideš, Mahire! Zbogom i tebi! Ali nedostajaćeš nam!

 

P.S. Zbogom, tetka Hatidže! Ti nam definitivno nećeš faliti! 

Autor teksta: Sumnjiva Lejdi